Ρωμανού Κωνσταντίνα
Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας (Α’βάθμια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης)
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Παν/μιου Artois Master 1 Didactique en F.L.E/ F.L.S.
Φοιτήτρια του προγράμματος 'Διαχείριση μαθητών με Ιδιαίτερες Εκπαιδευτικές Ανάγκες' του NEW YORK COLLEGE σε συνεργασία με τον φορέα πιστοποίησης EDEXCEL.
Περίληψη
Στις μέρες μας η παρουσία παιδιών με μαθησιακά προβλήματα, συναισθηματικές διαταραχές, με γενική ή ειδική δυσκολία επίδοσης είναι ολοένα κι εντονότερη στις σχολικές τάξεις. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε η εμπλοκή τους σ’ αυτές τις ευαίσθητες και πολυπαραγοντικές περιοχές να είναι αποτελεσματική. Ως εκ τούτου, στόχος αυτού του άρθρου είναι να εστιάσει στα ποικίλα στυλ μάθησης και διδασκαλίας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους διδάσκοντες όλων των ειδικοτήτων να εφαρμόσουν εξατομικευμένα προγράμματα διδασκαλίας με προσαρμοσμένο υλικό στις ανάγκες του παιδιού και πάντα σε συνάρτηση με τους τύπους πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner (1983).
Λέξεις- κλειδιά : τύποι μαθητών, τύποι ευφυΐας, διαμεσολαβητής, εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες, προσαρμοσμένο υλικό, δομημένο πλαίσιο.
1. Εισαγωγή
Το παρόν άρθρο αποτελεί απόρροια σκέψης και προβληματισμού σε σχέση με τα στυλ διδασκαλίας και μάθησης. Η συμμετοχή μου σε μια σειρά ακαδημαϊκών μαθημάτων στα πλαίσια σεμιναριακών συναντήσεων με τίτλο «Διαχείριση Μαθητών με Ιδιαίτερες Εκπαιδευτικές Ανάγκες» και διάρκεια έξι μηνών, ήταν το έναυσμα για μένα ν’ αναζητήσω πηγές σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία για το ποια είναι τελικά ή τουλάχιστον ποια πρέπει να είναι τα στυλ διδασκαλίας ‘εντός κι εκτός’ τάξης.
2. Στυλ μάθησης- Ορισμός
Στο ερευνητικό πεδίο εκμάθησης της ξένης γλώσσας έχουν διατυπωθεί διάφοροι ορισμοί. Η Oxford και συνεργάτες (1992) φαίνεται να υιοθετούν, όπως αναφέρουν, την άποψη της Cohen (2001), σύμφωνα με την οποία τα στυλ μάθησης είναι τα γενικότερα πρότυπα (patterns) τα οποία κατευθύνουν τους μαθητές στη μαθησιακή διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ως στυλ μάθησης μπορούν να οριστούν οι γενικές προσεγγίσεις που υιοθετούν οι μαθητές για να μάθουν ένα καινούργιο αντικείμενο ή να καταπιαστούν με ένα καινούργιο πρόβλημα. Είναι ένα αφηρημένο σύνολο τάσεων, συνηθισμένων τρόπων αντίληψης, διαχείρισης και αντίδρασης σε νέες πληροφορίες.
3. Τύποι μαθητών και μαθησιακά στυλ
Καταρχάς, θα ήθελα να επισημάνω ότι ήδη από το 1999-2000 η καθιέρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών - γνωστό σε όλους C.E.F.(Common European Framework), προσδιόρισε όχι μόνο το θεωρητικό πλαίσιο γνώσης της ξένης γλώσσας σε διαβαθμισμένα επίπεδα (Α1, Α2,Β1,Β2,C1,C2), αλλά επικαιροποίησε μεταξύ άλλων τα στυλ μάθησης (styles cognitifs), τα οποία εντάσσονται στην οντολογική γνώση (savoir-être) ως αναπόσπαστο μέρος των γενικών δεξιοτήτων (compétences générales). Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπάρχει : ο οπτικός τύπος, ο ακουστικός τύπος και ο κιναισθητικός.
Οπτικός τύπος : Επεξεργάζεται τις περιβαλλοντικές αισθήσεις με τον οπτικό φλοιό. Βασίζεται στην οπτικογνωστική μνήμη για να επιτύχει μαθησιακούς στόχους. Είναι καλός στις τέχνες και τη δημιουργία νοητικών εικόνων και προσανατολισμού. Του αρέσει να διαβάζει, να βλέπει εικόνες και διαγράμματα και να χρησιμοποιεί τη φαντασία του για να οπτικοποιεί αυτό που μαθαίνει.
Ακουστικός τύπος : Επεξεργάζεται τις πληροφορίες με τον κροταφικό φλοιό. Μαθαίνει εύκολα από αυτά που ακούει από ομιλίες, κασέτες, διαλέξεις και επεξηγήσεις.
Κιναισθητικός τύπος : Βασίζεται στο βρεγματικό και κινητικό φλοιό. Μαθαίνει καλά, όταν χρησιμοποιεί το σώμα του, τα χέρια του, κινείται, φτιάχνει μοντέλα, μιμείται ή αντιγράφει πράξεις. Είναι καλοί στα αθλήματα, στο χορό και στις χειροτεχνίες.
Τα στυλ αυτά που αποτελούν και στρατηγικές μάθησης επιτρέπουν στο μαθητή να χρησιμοποιεί τη μεταγνώση (apprendre à apprendre) και σε τομείς της κοινωνικής του ζωής κι εκτός σχολικής κοινότητας, προσδίδοντας του αυτονομία στη μάθηση. Στο σημείο αυτό θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω το γνωστό μαθησιακό κύκλο του Kolb, μεταφρασμένο και εστιάζοντας στα κυριότερα σημεία της θεωρίας του ως προς τα κριτήρια με τα οποία διακρίνει τους τρόπους μάθησης (learning styles).
«Αυτό το μοντέλο παρέχει έναν τρόπο σκέψης σε σχέση με το πώς μαθαίνουμε συγκρίνοντας την δική μας εμπειρία με τους άλλους…… Η εμπειρική μάθηση (Experiential Learning) δεν πρέπει να μπαίνει σε στεγανά, εφόσον ολοκληρώνουμε όλες τις φάσεις του κύκλου….. Ο Δυναμικός (Activist) μαθαίνει δια του πράττειν (learning by doing-Dewey). Toυ αρέσει να εργάζεται σε ομάδες. Είναι ανοιχτόμυαλος και ενθουσιώδης. Ο Αναστοχαστικός (Reflector) ….. του αρέσει να συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες πριν αποφασίσει σε ποια διαδικασία θα προβεί…. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η σχολαστικά επιμελής συλλογή και ανάλυση δεδομένων, με στόχο να φτάσει σ’ ένα συμπέρασμα….. Ο Θεωρητικός (Theorist) ….. εντάσσει όλες τις παρατηρήσεις σε πλαίσια και θεωρίες ανάλογα με το ‘πρόβλημα’ που καλείται να λύσει… O Πραγματιστής (Pragmatist) αναζητά πάντα νέες ιδέες, έτσι ώστε να τις εφαρμόσει… Έχει πάντα ως προσανατολιστικό γνώμονα την πρακτική εφαρμογή μιας θεωρίας, χρησιμοποιώντας νέο τρόπο σκέψης ενσωματωμένο στον τρόπο εργασίας.
ΑCTION EXPERIENCE
CONCEPTUALISATION REFLECTION
Κατ’ αντιστοιχία, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον ολιστικό τύπο μαθητή, δηλαδή σε αυτόν που διαπρέπει σ’ όλες τις επιμέρους περιοχές του γνωστικού αντικειμένου. Μ’ άλλα λόγια, είναι ο άριστος μαθητής. Ο αναλυτικός τύπος μαθητή είναι εκείνος ο οποίος αφομοιώνει καλύτερα, όταν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο μαθησιακό πεδίο αναλύοντας το σε υπομέρη. Ενώ ο συνθετικός τύπος αποδίδει καλύτερα μέσα από συνθετικές εργασίες (Project).
4. Στυλ διδασκαλίας
Σ’ ό,τι αφορά τα στυλ διδασκαλίας, παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος ήθελαν τον καθηγητή να:
· Διδάσκει ex cathedra.
· Tιμωρεί παραδειγματικά.
· Τηρεί απαρέγκλιτα τις νόρμες.
Το μεσαιωνικό αυτό προφίλ κατερρίφθη στην εποχή του Διαφωτισμού με τον Rousseau , Αιμίλιος Περί Αγωγής κι αργότερα με τη Ανθρωπιστική Σχολή (με κύριο εκπρόσωπο τον Rogers :1902-1987), την Ψυχοδυναμική Σχολή (με κύριο εκπρόσωπο τον Dreikurs: 1897-1972), οι οποίες πρέσβευαν ότι το εν ‘δυνάμει να γίνει εν ενεργεία’, προσδίδοντας έμφαση και σπουδαιότητα στο ρόλο του εκπαιδευτικού, ο οποίος οφείλει να είναι διευκολυντής (facilitateur) και διαμεσολαβητής (médiateur) της γνώσης. Ας μην ξεχνάμε την πυραμίδα αναγκών του Maslow, που αποτελεί προσανατολιστικό γνώμονα για τη Σύγχρονη Μαθητοκεντρική Παιδαγωγική.
Ο Dreikurs προσδιόρισε 3 τύπους δασκάλων : τον αυταρχικό, ο οποίος ασκεί πίεση και επιβάλλεται λόγω κακώς εννοούμενης αυθεντίας. Ο επιεικής, ο οποίος πάντα δικαιολογεί παραπτώματα κι αποκλίνουσες συμπεριφορές των μαθητών. Ο δημοκρατικός, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργατικό κι ενθαρρυντικό κλίμα( stimulation, cooperation, guidance).
Σύμφωνα με τον Jim Scrivener στο βιβλίο του “Learning Teaching” ( Oxford Macmillan, Education, 1994) οι εκπαιδευτικοί διακρίνονται σε 3 κατηγορίες :
i. Στον επεξηγηματικό (the explainer), ο οποίος βασίζεται στην επεξήγηση και στη διάλεξη ως τρόπο να ¨μεταφέρει¨ πληροφορίες στους μαθητές, που απλώς ακούνε, κρατάνε σημειώσεις και απαντάνε σε ερωτήσεις, χωρίς να συμμετέχουν ουσιαστικά (μετωπική μορφή διδασκαλίας).
ii. Σ’ εκείνον που εμπλέκεται (the involver) και προσπαθεί να εμπλέκει ενεργητικά και τους μαθητές του κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Είναι επινοητικός κι ευφάνταστος ως προς τις δραστηριότητες που επιλέγει για να πλαισιώσει το μάθημα.
iii. Σ’ αυτόν που καθίσταται κακός (the enable) όχι μόνο να δημιουργήσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό κλίμα για βιωματικό τρόπο μάθησης, αλλά επιπλέον παρέχει δυνατότητες για αυτονομία του μαθητή (independent learner), μέσα από την ανάπτυξη της μεταγνώσης. Είναι ο οδηγός, ο σύμβουλος, ο εμψυχωτής και η πηγή πληροφοριών, όταν παραστεί ανάγκη. Η προσωπικότητά του και η στάση του ενθαρύννουν προς αυτή τη διδακτική προσέγγιση, που είναι η πλέον ενδεδειγμένη σε σχέση με την ενίσχυση του θετικού αυτοσυναισθήματος – αυτοεικόνας του παιδιού.
Πλήρως εναρμονισμένος με τους πολλαπλούς διδακτικούς ρόλους – στυλ φαίνεται να είναι ο Jeremy Harmer στο έργο του “How to Teach” (England, Pearson Education Limited, 2008). Υποδεικνύει λοιπόν τον εμψυχωτή (the prompter) (c.f. : iii), το βαθμολογητή (the assessor), του οποίου ο ρόλος περιορίζεται στο ν’ αποτιμά την επίδοση των μαθητών του, και σ’ εκείνον που είναι ανατροφοδότης (resource) και σύμβουλος σε ό,τι καταπιάνεται ο μαθητής, προκειμένου να επιτύχει ένα άρτια μαθησιακό αποτέλεσμα. Εστιάζει στο να υπευθυνοποιεί τους μαθητές του (agency) ν’ αναπτύξουν οι ίδιοι στρατηγικές μάθησης με στόχο την αυτονομία τους. Αυτή η επιθυμία να πετύχουν μαθησιακούς στόχους αναφέρεται συχνά στο έργο του ως εξωτερικό κι εσωτερικό κίνητρο (extrinsic – intrinsic motivation)· διαφοροποίηση που παραπέμπει στο κίνητρο του μαθητή από εξωτερικά ερεθίσματα, εκτός τάξης, και στη θετική διάθεση που του δημιουργείται μέσα από δραστηριότητες και μεθόδους που χρησιμοποιεί ο δάσκαλος εντός τάξης.
5. Προσωπική Εμπλοκή και Ομαδοσυνεργατική
Η ενεργός συμμετοχή καθιστά τα παιδιά πιο υπεύθυνα, τα ευαισθητοποιεί, ενισχύει τη χαρά της μάθησης μέσα από την αλληλεπίδραση και το σεβασμό της διαφορετικότητας του άλλου.
Αυτά τα συναισθήματα μοιραστήκαμε με τα παιδιά στα πλαίσια συμμετοχής μας στο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2011 «Αλληλεγγύη και Πλανήτης». Η εμπειρία που βιώσαμε ήταν μοναδική, δεδομένου ότι μέσω της ομαδοσυνεργατικής οι μαθητές ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες που τους έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουν επιλογές, να θέσουν στόχους τους οποίους και υλοποίησαν μέσα από την κοινωνικογνωστική επικοινωνία.
6. Επίλογος
Στόχος αυτού του άρθρου είναι να καταστεί σαφές στους συναδέλφους ότι μαθησιακά στυλ (learning styles) και διδακτικοί τρόποι (teaching modes) βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση μόνο όταν ο διδάσκων μετουσιώνει στην πράξη τις γενικότερες θεωρήσεις κι επιμέρους πρακτικές μέσα από την προσωπική του αίσθηση, ευαισθησία και καλαισθησία. Είναι εκείνος ο οποίος θα διευρύνει τη μαθητοκεντρική προσέγγιση σε ομαδοσυνεργατική, θα προσδώσει εσωτερικά κίνητρα για προσωπική εμπλοκή του μαθητή και πολλαπλά βιώματα επιτυχίας για τη θετική του αυτοαντίληψη. Επιπλέον, οφείλει να εφαρμόσει εξατομικευμένα προγράμματα διδασκαλίας με προσαρμοσμένο υλικό στις μαθησιακές ανάγκες και τύπους πολλαπλής νοημοσύνης1 κάθε παιδιού. Μ’ άλλα λόγια δε θα πρέπει να εστιάζει μόνο στη γλωσσική και λογικομαθηματική ικανότητα του παιδιού2. Στη ξενόγλωσση εκπαίδευση, σκοπός μας είναι οι μαθητές ν’ αναπτύξουν όχι μόνο τις επικοινωνιακές δεξιότητες (compétences communicatives) αλλά και τη συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence) στα πλαίσια ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που του παρέχουμε εμείς οι ίδιοι.
Σε πρακτικό επίπεδο, ενθαρρύνω όλους τους καθηγητές ξένης γλώσσας να εισάγουν το Portofolio στην τάξη, ως εργαλείο αυτοαξιολόγησης και καταγραφής δεξιοτήτων, να κρατάνε αρχείο με το μαθησιακό ατομικό προφίλ της τάξης τους και να το ενημερώνουν τακτικά μέσω ανατροφοδότησης (feedback).
Πάνω απ’ όλα είμαστε δάσκαλοι, φορείς της παιδείας του έθνους, με στόχο να διαμορφώσουμε συναισθηματικά ώριμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους αυτόνομους πολίτες. «Αν θέλετε να πετύχετε σαν παιδαγωγοί, μην ξεχνάτε ποτέ να πλησιάζετε εκεί, στο επίπεδο του παιδιού. Να κάθεστε δίπλα του και να γίνεστε παιδιά οι ίδιοι. Μόνο τότε το σχολείο θα σας αγκαλιάσει, αλλιώς η πόρτα του θα μείνει πάντα κλειστή για εσάς κι ας βρίσκεστε μέσα στην τάξη σας», Ευγενία Κουτσουβάνου, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης κι Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υποσημειώσεις :
1. Το Free-Phase είναι ένα ερωτηματολόγιο που παρέχει πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδυάσει τις αισθήσεις του – κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Είναι διαγνωστικό για το ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος κι απευθύνεται σ’ όλους τους τύπους ευφυΐας. Συνδέεται με τη θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner (1983) και πιο πρόσφατα του Thomas Armstrong (Αμερικανός Παιδαγωγός PHD και Ψυχολόγος) Neurodiversity Perspective, amazon.com. Το έργο του βρίσκει εφαρμογές στη μαθησιακή διαδικασία.
2. Κατά Gardner, η νοημοσύνη δεν είναι μοναδική κι ενιαία οντότητα, αλλά αποτελείται από ανεξάρτητες μονάδες :
i. Γλωσσική νοημοσύνη : σχετική με λέξεις, γλώσσα και συνδυασμό προτάσεων.
ii. Μαθηματικο-λογική νοημοσύνη : αφορά σχέσεις αιτιών – αποτελεσμάτων και λύσεις προβλημάτων.
iii. Μουσική νοημοσύνη : σχετική με ήχους, ρυθμούς, μελωδίες.
iv. Χωροταξική νοημοσύνη : σχετική με καλό προσανατολισμό στο χώρο.
v. Σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη : άτομα τα οποία σκέφτονται μέσω της κίνησης και χρησιμοποιούν το σώμα τους με επιδέξιο τρόπο.
vi. Διαπροσωπική νοημοσύνη : απαραίτητη στην αλληλεπίδραση με άλλα άτομα.
vii. Ενδοπροσωπική νοημοσύνη : αναφέρεται στην κατανόηση και γνώση του εαυτού μας.
viii. Νατουραλιστική νοημοσύνη : συνδέεται με ικανότητα αναγνώρισης των φυσικών μορφών και τάση επικοινωνίας με τη φύση και τα ζώα.
ΠΗΓΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
¨ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, (2008), Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων. Τεύχος Νο14. Αθήνα : Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
¨ Cohen A., Oxford R. & Chi G., (2001), Learning Style Survey.
¨ Conseil de l’ Europe. Division des Politiques Linguistiques, Strasbourg, (2005), Cadre Europeen Commun de Reference pour les langues, Paris : Didier.
¨ Harmer J., (2008), How to teach English, England : Pearson Education Limited.
¨ Oxford R., Hollaway M.E. & Hoeron-Murillo D., (1992), Language Learning Styles : Research and Practical Considerations for Teaching in the Multicultural Tertiary E.S.L./E.F.L., Classroom system, 20(4), (439-459).
¨ Scrivener J., (1994), Learning Teaching, Oxford : Macmillan Education.
ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ
¨ http://www.age-of –the-sage-org/psychology/maslow_pyramid.html
¨ http://www.mentalityvillage.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Hemid=7