Θεοδώρα Παπαδοπούλου
Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν το προβληματισμό τους για το πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να αποκτήσουν ισχυρή μνήμη και κατά συνέπεια να είναι σε θέση να απομνημονεύουν και να ανακαλούν εύκολα και αποτελεσματικά νέο λεξιλόγιο και πληροφορίες που λαμβάνουν από το σχολικό τους περιβάλλον.
Η αλήθεια είναι ότι οι μαθητές «βομβαρδίζονται» από πληθώρα πληροφοριών καθημερινά στο σχολείο και καλούνται να αποθηκεύσουν μεγάλη ποσότητα από αυτές στη μνήμη τους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γνωρίζουμε καλά τη λειτουργία της μνήμης που μας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύουμε και να ανακαλούμε πληροφορίες.
Ας δούμε λοιπόν πόσα είδη μνήμης έχουμε . Η μνήμη διακρίνεται σε:
α) μνήμη βραχείας διάρκειας και
β) μνήμη μακράς διάρκειας
Η μνήμη βραχείας διάρκειας διαρκεί μερικά λεπτά της ώρας εκτός και αν μετατραπεί σε μνήμη μακράς διάρκειας. Η πληροφορία που αποθηκεύεται στη μνήμη μακράς διάρκειας μπορεί να ανακαλείται για χρόνια ενώ στην πρώτη περίπτωση η πληροφορία χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Ορισμένοι επιστήμονες διακρίνουν και τη μνήμη μέσης διάρκειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πληροφορία διαρκεί από μερικά λεπτά της ώρας έως και λίγες εβδομάδες. Τελικά όμως η πληροφορία χάνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μνήμη διακρίνεται επίσης και σε:
α) μνήμη γεγονότων ή καταστάσεων ή αλλιώς «δηλωτική μνήμη» και
β) μνήμη που αφορά δεξιότητες και κανόνες ή αλλιώς «μη δηλωτική μνήμη».
Η «δηλωτική μνήμη» αφορά τη συνειδητή ανάκληση γεγονότων ή καταστάσεων σε αντίθεση με τη «μη δηλωτική μνήμη» που αφορά δεξιότητες και συνήθειες που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μη συνειδητή διεργασία. Η «δηλωτική μνήμη» μπορεί να είναι μνήμη βραχείας διάρκειας, μέσης διάρκειας ή μακράς διάρκειας.
Η μνήμη επίσης διακρίνεται σε:
α) οπισθοδρομική μνήμη (retrospective memory) που αφορά το παρελθόν και
β) εμπροσθοδρομική μνήμη (prospective memory) που αφορά γεγονότα και πράξεις που θα λάβουν χώρα στο μέλλον.
Ο φλοιός του εγκεφάλου παίζει τον κύριο ρόλο σε όλη τη διαδικασία της μνήμης. Επίσης συμμετέχουν ο θάλαμος, η παρεγκεφαλίδα και ο ιππόκαμπος.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη μνήμη. Μερικοί από αυτούς είναι γενετικοί. Διαφορές ως προς τη μνήμη υπάρχουν και ανάμεσα στα δύο φύλλα. Οι γυναίκες μπορούν να ανακαλέσουν γρηγορότερα και ευκολότερα αποθηκευμένες πληροφορίες που αφορούν λεπτομέρειες, σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Σε άλλα όμως είδη μνήμης υπερέχουν οι άνδρες. Όσο αφορά τις κατηγορίες γνωστικών ικανοτήτων, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, σε ορισμένες κατηγορίες υπερέχουν οι άνδρες και σε άλλες οι γυναίκες.
Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη μιας και επηρεάζει τη σύνθεση ορισμένων χημικών μεταβιβαστών στον εγκέφαλο. Διάφοροι ενδογενείς βιοχημικοί παράγοντες, όπως οι ορμόνες, επηρεάζουν τους μηχανισμούς της μνήμης.
Η διατροφή παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Η κύρια πηγή ενέργειας στον εγκέφαλο είναι η οξείδωση της γλυκόζης. Περιστατικά υπογλυκαιμίας επηρεάζουν τον εγκέφαλο και κατά επέκταση τη μνήμη. Βιταμίνες που βοηθούν τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του είναι οι Β1, Β2, Β6 και τα ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο το μαγγάνιο και ο φώσφορος.
Ο ύπνος βοηθά τη μνήμη. Η αποθήκευση των πληροφοριών στον εγκέφαλο προάγεται κατά το στάδιο του δραστηριοποιημένου ύπνου (REM). Για το λόγο αυτό συνιστάται στους σπουδαστές να μη καταπονούν τον εαυτό τους με έλλειψη ύπνου σε περίοδο εξετάσεων.
Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη μνήμη ενώ σε αντίθεση το stress δρα αρνητικά στη μνήμη.
Ο χρόνιος πόνος και η λήψη ορισμένων φαρμάκων προκαλεί μείωση της μνήμης. Φυσικά η χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ εκτός των άλλων συμβάλλουν δραστικά στην εξασθένηση της μνήμης.
Μνήμη και μάθηση
- H διαδικασία της μάθησης γίνεται αποδοτικότερη όταν οι μαθητές έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους.
- Ο κάθε άνθρωπος «συγκρατεί» στη μνήμη του ότι τον εντυπωσιάζει. Συνεπώς η μάθηση πρέπει να είναι μια συνεχής εξερεύνηση, ένα ταξίδι γνώσεων που δεν παύει ποτέ να σε ξαφνιάζει και να σε συνεπαίρνει.
- Δεν μπορούμε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς της μνήμης όταν δεν υπάρχει ψυχική και σωματική υγεία. Αυτό που πρέπει να κάνει ο εκπαιδευτικός είναι να διασφαλίζει την ψυχική ηρεμία των μαθητών του μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Λιγότερο άγχος ισοδυναμεί με μεγαλύτερη απόδοση.
- Οι μαθητές πρέπει να μελετούν σε περιβάλλον καθαρό, φωτεινό και ήσυχο. Επίσης, οι ευχάριστες οσμές φαίνεται ότι δρουν ευνοϊκά στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες και στη μνήμη.
- Τα διαλείμματα είναι σύμμαχοι της μνήμης. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μετά από περίπου 45 λεπτά της ώρας συνεχούς μελέτης, τα επίπεδα συγκέντρωσης μειώνονται και υπάρχει απόσπαση προσοχής. Συνεπώς πρέπει να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να κάνουν μικρά διαλείμματα σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού τους.
- Η αυτοσυγκέντρωση είναι βασικό στοιχείο της «καλής» μνήμης. Εάν ο μαθητής αδυνατεί να έχει αυτοσυγκέντρωση για οποιοδήποτε λόγο, η επιμονή για μελέτη είναι σίγουρα άσκοπη και κουραστική. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι πανικό και μείωση της αυτοπεποίθησης.
- Η προσοχή πρέπει να επικεντρώνεται στο αντικείμενο της μελέτης και δεν θα πρέπει να αποσπάται από άλλα ερεθίσματα ή σκέψεις.
- Μία βραχείας διάρκειας μνήμη για να γίνει μακράς διάρκειας, πρέπει να μη διαταράσσονται οι νευρικοί μηχανισμοί που λειτουργούν κατά τη διαδικασία αυτή.
- Έρευνες έχουν δείξει ότι η μελέτη είναι αποδοτικότερη όταν γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε αλλαγή συνήθειας απαιτεί και τον ανάλογο χρόνο προσαρμογής.
- Οι συσχετίσεις είναι τα «σκονάκια» της μνήμης. Οι μαθητές πρέπει να μάθουν να συνδέουν τις νέες πληροφορίες με τις παλαιές που είναι είδη αποθηκευμένες στη μνήμη μακράς διάρκειας έτσι ώστε να γίνονται καλύτερα οι συνειρμοί και να «έρχεται στην επιφάνεια» η ζητούμενη πληροφορία. Με άλλα λόγια, ανακαλούμε στη μνήμη ευκολότερα πληροφορίες που έχουν συνέχεια και είναι εμπλουτισμένες με έντονα συναισθήματα.
- Η επανάληψη βοηθά τη μνήμη και μας επιτρέπει να «προωθήσουμε» την πληροφορία από τη βραχεία μνήμη στη μνήμη μακράς διάρκειας. Επαναλήψεις και ανακεφαλαιώσεις λοιπόν είναι απαραίτητα στοιχεία της μάθησης.
- Η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη. Η μνήμη επηρεάζεται από τις ποσοτικές διακυμάνσεις της διατροφής σε θρεπτικές ουσίες και ενέργεια.
- Ο ύπνος πρέπει να είναι ποιοτικός και επαρκής.
- Η σωματική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της μνήμης.
Κάθε άτομο αποκτά νέες γνώσεις με τους μηχανισμούς της μάθησης και τις διατηρεί με τους μηχανισμούς της μνήμης. Ο εγκέφαλος δέχεται πλήθος πληροφοριών κάθε στιγμή. Συγκρατεί όμως μόνο αυτές που εκείνος θεωρεί σημαντικές. Παρατηρώντας τους μαθητές μας, μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες που έχουν σχέση με τα ενδιαφέροντα τους, και γενικά τα πράγματα που τους εντυπωσιάζουν και τους τραβούν τη προσοχή. Κάθε συσχέτιση της νέας πληροφορίας με πράγματα που τους εντυπωσιάζουν καθιστά τη μάθηση ευκολότερη και την αποθήκευση στη μνήμη μακράς διάρκειας αποτελεσματικότερη.
Ας ενισχύσουμε λοιπόν τη νέα πληροφορία με εικόνες, ήχους, προσωπική συσχέτιση, έντονα συναισθήματα και δημιουργικές δραστηριότητες και ας αφήσουμε τους μαθητές μας να εξερευνήσουν και να γευτούν τη χαρά της μάθησης έχοντας αποκτήσει μια ισχυρή μνήμη που θα τους βοηθήσει να φτάσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στο στόχο τους .