Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πρόσκληση σε Εργαστήριο-Μαθησιακές Δυσκολίες και Ξενόγλωσση Εκπαίδευση.


Εργαστήρι Σχεδιασμού Διδακτικής Παρέμβασης στη Ξένη Γλώσσα

Στόχοι του Εργαστηρίου:
Στο εργαστήρι σχεδιασμού διδακτικής παρέμβασης στη Ξένη Γλώσσα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες σε ότι αφορά το σχεδιασμό παράλληλων διδακτικών παρεμβάσεων σε μαθητές με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη ξενόγλωσση τάξη.

1. Παρουσίαση των κύριων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας συμπεριλαμβανομένου τις ακαδημαϊκές, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες.
Σύγκριση/ μεταφορά δυσκολιών που αφορούν τη πρόσληψη και επεξεργασία νέων πληροφοριών ανάμεσα στη μητρική και ξένη γλώσσα.

2. Εξοικείωση με το σχεδιασμό παράλληλων διδακτικών παρεμβάσεων μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης.

3. Εργαστήριο σχεδιασμού μαθήματος στις ακόλουθες δεξιότητες:


Α. Γραπτή έκφραση
Β. Κατανόηση γραπτού κειμένου
Γ. Ακουστική κατανόηση
Δ. Προφορική επικοινωνία

με παρουσίαση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων που εφαρμόζονται στη ξενόγλωσση τάξη.

Εισηγήτρια:
Δρ. Θεοδώρα Παπαδοπούλου,
Γλωσσολόγος-Λέκτορας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας


Ημερομηνία Σεμιναρίου:
9 Δεκεμβρίου 2011

Ώρες: 10.00-14.00 (4 ώρες)

Κόστος: 90€
Για φοιτητές και αποφοίτους NYC 70€

Το σεμινάριο απευθύνεται σε :

•Εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 

•Καθηγητές ξενόγλωσσης εκπαίδευσης ,
•Ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών,

•Εκπαιδευτικούς συμβούλους
•Ειδικούς παιδαγωγούς 

•Γλωσσολόγους, καθώς επίσης και φοιτητές αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Πληροφορίες- Εγγραφές:
SBS- Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών
Σκούφου 3, 105 57, Σύνταγμα
Τηλ.: 210 3242954 ,Email: info@sbs.edu.gr
Web-site: www.sbs.edu.gr

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

«Στηρίζοντας το παιδί που θρηνεί για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου»

                                         Ελίνα Λαγού
                                    elinalagou@gmail.com
Ψυχολόγος, MA in Clinical Councelling Psychology, La Salle
Απόφοιτος του προγράμματος Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή  
του NYC- BTEC Advanced Professional Certificate in
Managing Students with Different Educational Needs in an Inclusive   Environment


Στην εποχή μας θεωρούμε απόλυτα φυσικό να εξηγούμε σ’ένα παιδί πώς γεννιέται ο άνθρωπος, αλλά εντελώς αφύσικο να συζητάμε μαζί του για τον θάνατο. Είναι γεγονός πως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι οδυνηρός και σοκάρει καταρχήν εμάς τους ενήλικες. Είναι δύσκολο να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα που προκύπτουν από έναν θάνατο και ερχόμαστε σε δύσκολη θέση καθώς αναζητούμε τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά. Αναρωτιόμαστε τί τα παιδιά σκέφτονται και αισθάνονται για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Τι καταλαβαίνουν άραγε τα παιδιά για τον θάνατο? Υπάρχει η άποψη ότι τα παιδιά είναι ανυποψίαστα σχετικά με αυτή την έννοια. Στην πραγματικότητα, όμως, τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε ιστορίες θανάτου μέσα από τα παιχνίδια τους, τα παραμύθια και βέβαια την τηλεόραση.  Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι από τα παιδιά από μικρή ηλικία διαθέτουν ένα βαθμό εξοικείωσης με την έννοια του θανάτου. Ωστόσο η έκταση της αντίληψης τους, όπως έχει φανεί και ερευνητικά, επηρεάζεται από την ηλικιακή φάση στην οποία βρίσκονται. Έτσι, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φαίνεται να μην κατανοούν ότι ο θάνατος είναι ένα οριστικό και αμετάκλητο γεγονός παρ’ότι αντιλαμβάνονται την απουσία ενός αγαπημένου προσώπου. Θεωρούν ότι αυτός που πέθανε μπορεί να επιστρέψει ή ότι εξακολουθεί να ζει κάπου, να σκέπτεται, να αισθάνεται. Η ιδέας της επιστροφής στη ζωή μοιάζει με το παραμύθι της Χιονάτης, όπου τρώει το μήλο, βυθίζεται σ’ένα βαθύ ‘’ύπνο’’ και στη συνέχεια επανέρχεται στη ζωή μετά από το φιλί ενός πριγκηπόπουλου…Από την άλλη, τα παιδιά σχολικής ηλικίας φαίνεται ότι κατανοούν τη μη αναστρεψιμότητα του θανάτου αλλά πιστεύουν ότι σα γεγονός συμβαίνει μόνο στους άλλους. Τέλος, κατά την εφηβεία επιτελείται η συνειδητοποίηση  του ότι όλοι  οι άνθρωποι είναι θνητοί και η έννοια του θανάτου επενδύεται με μεταφυσικές και συμβολικές ερμηνείες.
Σπουδαίο ρόλο στην κατανόηση της έννοιας του θανάτου εκ μέρους του παιδιού παίζουν η προσωπικότητα και η νοητική-συναισθηματική κατάστασή του καθώς και τα μηνύματα που προσλαμβάνει από το περιβάλλον του. Για παράδειγμα, το παιδί που εκτίθεται σε σκηνές μέσα από την τηλεόραση όπου ο θάνατος συμβαίνει μόνο σε ‘’κακούς’’ ή ανυποψίαστους ανθρώπους μπορεί να διαμορφώσει τη λανθασμένη αντίληψη ότι ο θάνατος είναι ένα αιφνίδιο και βίαιο γεγονός που συμβαίνει μόνο σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων. Ένα άλλο παράδειγμα αφορά στην απομάκρυνση του παιδιού από το χώρο όπου νοσηλεύεται κάποιος δικός του άνθρωπος, ο οποίος αναμένεται να πεθάνει. Με τον τρόπο αυτό όμως το παιδί είναι δυνατό να βιώνει την αρρώστια και το θάνατο σα μια απρόσωπη και απόμακρη πραγματικότητα. Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η σιωπή, η παραπληροφόρηση και η απομόνωση γύρω από τέτοιου είδους καταστάσεις ωθεί τα παιδιά σε μια συναισθηματική εξορία όπου, όσο καλά κίνητρα κι αν έχει το περιβάλλον, τους δίνεται το μήνυμα  ότι δεν θεωρούνται αρκετά ικανά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής ούτε αρκετά σημαντικά να συμμετέχουν σε όσα συμβαίνουν στο πρόσωπο που αγαπούν.
Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι σχετικά με το αν τα παιδιά θρηνούν και με ποιο τρόπο. Έχει φανεί λοιπόν, πως όλα τα παιδιά θρηνούν ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο θρήνος  αποτελεί μια βοηθητική διαδικασία ώστε να αποδεχτούν την απώλεια ενός προσώπου, να βιώσουν τον πόνο που επιφέρει η κατάσταση και να προσαρμοστούν στη συνέχεια σε μια καινούρια πραγματικότητα. Αναφορικά με τον τρόπο που θρηνούν τα παιδιά έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά θρηνούν κατά διαστήματα επειδή δε μπορούν να αντέξουν τα δύσκολα συναισθήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Έτσι, ενώ τη μια στιγμή μπορεί να είναι θλιμμένα την επόμενη μπορεί να γελούν και να παίζουν. Επιπλέον, το χρονικό τέλος του θρήνου τους δεν είναι προκαθορισμένο. Φαίνεται πως καθώς μεγαλώνουν και επέρχονται αλλαγές στη νοητική και συναισθηματική τους κατάσταση επαναφέρουν και το γεγονός της απώλειας για να το επανεπεξεργαστούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πιθανό να παρατηρηθούν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού όπως είναι οι εκρήξεις θυμού, εσωστρέφεια, μείωση σχολικής απόδοσης, ανάπτυξη φόβων και σωματικών συμπτωμάτων, διαταραχές στον ύπνο και στη λήψη τροφής, παλινδρόμηση σε πιο πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να βρουν στήριξη για το θρήνο τους καθώς πολύ συχνά οι συγγενείς είναι απορροφημένοι από τον δικό τους πόνο και καθώς αποφεύγουν να πουν κάτι στους συνομήλικους τους από φόβο να μην απομονωθούν επειδή διαφέρουν.
Η σωστή στήριξη ενός παιδιού που βιώνει την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου ξεκινά από την κατάλληλη ενημέρωση αμέσως μετά το γεγονός. Χρησιμοποιούμε λόγια απλά και κατανοητά ανάλογα με την ηλικία του και απαντούμε στις ερωτήσεις του χωρίς να το ‘’βομβαρδίζουμε’’ με πληροφορίες. Επιλέγουμε λέξεις ακριβείς και εξηγούμε τι συμβαίνει όταν κάποιος πεθαίνει, από οργανικής απόψεως. Τονίζουμε το μη αναστρέψιμο της κατάστασης και αποφεύγουμε μεταφυσικές ερμηνείες που μπορεί να το μπερδέψουν. Επιπλέον, του επισημαίνουμε ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για την απώλεια και το ενθαρρύνουμε να μιλήσει για τα συναισθήματα του με όποιο τρόπο επιλέξει (π.χ. μέσω της ζωγραφικής ή του παιχνιδιού). Τέλος, το πληροφορούμε για το τι θα συμβεί από δω και πέρα, ποιες αλλαγές μέσα στην καθημερινότητα του θα βιώσει και ποιες συνήθειες θα παραμείνουν σταθερές.
Συνοψίζοντας, η απώλεια ενός σημαντικού προσώπου είναι ένα οδυνηρό γεγονός που γεννά πολλά συναισθήματα και αντιδράσεις τόσο στους ενήλικους όσο και στα παιδιά. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι ‘’ο πόνος που μοιράζεται είναι μισός πόνος’’ και με βάση αυτό θα πρέπει να δίνεται ο χρόνος και ο χώρος στα παιδιά να εκφραστούν και να βιώσουν το θρήνο. Μέσα από τη ενεργή διαδικασία του θρήνου θα μπορέσουν τελικά να βοηθηθούν ώστε να αποδεχτούν το γεγονός και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Τέλος, ένα μήνυμα που χρειάζεται να τους μεταδίδουμε καθώς ζούμε και σε μια εποχή απώλειας σε διάφορα επίπεδα είναι ότι : ακόμη κι όταν όλα γύρω αλλάζουν οι σταθερές οικογενειακές αξίες μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη πηγή ασφάλειας.




Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ NEW YORK COLLEGE

Tο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η 1η Επίσημη Συνάντηση των Φίλων του τμήματος της Ειδικής Αγωγής του New York College στις κεντρικές εγκαταστάσεις του κολλεγίου, επί της Λεωφόρου Αμαλίας 38 στο Σύνταγμα.
Τους εισηγητές και το πλήθος των παρευρισκομένων καλωσόρισε η Διευθύντρια του Τομέα της Ειδικής Αγωγής του NYC, Δρ. Θεοδώρα Παπαδοπούλου.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Χρηστάκης και η Δρ. Μαρία Δροσινού.
Την ημερίδα άνοιξε η Dr.Gill Green από το University of  Bolton, UK .
 Στη συνέχεια , ο κ. Κωνσταντίνος Χρηστάκης, Ειδικός Πάρεδρος (ε.τ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου  ανέλυσε με σαφήνεια  τις Σύγχρονες Τάσεις στην Ειδική Εκπαίδευση οι οποίες αποτελούν πρόκληση για τους Εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής. Η  Δρ. Μαρία Δροσινού , Διδάκτορας Ψυχολογίας και Διδάσκουσα καθηγήτρια στο πρόγραμμα Mphil/Innovation in Special Education in cooperation with the University of Bolton, UK μας ανέλυσε τις Πρακτικές Εφαρμογές Μαθησιακής Ετοιμότητας στη Συναισθηματική Οργάνωση.
Η Δρ. Ευανθία Διακουμάκου , Γλωσσολόγος παρουσίασε την διαδικασία πρόσληψης και επεξεργασίας της προφορικής γλώσσας.  Ακολούθησε η κα. Σοφιάννα Μηλιορίτσα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ,η οποία μας επισήμανε το ρόλο της Τέχνης ως Εργαλείο Παρέμβασης σε παιδιά με Αυτισμό.
Στη συνέχεια ο κ.Ανδρέας Μουγγολιάς , Επιστημονικός Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας, Εκπαιδευτικός μέσα από μια βιωματική παρουσίαση μας μετέφερε στην Ψυχολογία του μαθητή δημοτικού (με μαθησιακές δυσκολίες) στην εποχή του Διαδικτύου και της οικονομικής κρίσης.
Την ημερίδα  έκλεισε η κα. Ελένη Δημητρέλλου, Ειδική Παιδαγωγός η οποία παρουσίασε τη ΔΕΠ-Υ υπό το πρίσμα της Οικοσυστημικής Θεωρίας.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και δημιουργήθηκε η ατζέντα με τα θέματα της επόμενης Συνάντησης.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ NEW YORK COLLEGE
Περιμένουμε όλους τους Φίλους της Ειδικής Αγωγής να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση μας στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 στις εγκαταστάσεις του NYC, Αμαλίας 38, Σύνταγμα !
Είσοδος ελεύθερη. 
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το link:
                         
http://issuu.com/teanyc/docs/_________
                         Δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης



Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

MPhil in Special Education


MPhil in Special Education ( Bolton University)
New York College

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ειδική Αγωγή και Ενταξιακή Εκπαίδευση με έμφαση τα άτομα με Νοητικές Ανεπάρκειες και προβλήματα στη Συμπεριφορά.
Διάρκεια 1.5 – 2  έτη

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ειδική Αγωγή και Ενταξιακή Εκπαίδευση με έμφαση τα άτομα με Νοητικές Ανεπάρκειες και προβλήματα στη Συμπεριφορά είναι ένα πρωτοποριακό διεπιστημονικό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα καλύπτει τις πολιτικές και την πρακτική της Εκπαίδευσης της Ένταξης. Στους τομείς σπουδών του περιλαμβάνονται θέματα ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και μεθόδων ένταξης, η κατανόηση των βοηθούμενων μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, η εργασία σε πλαίσιο ένταξης με παιδιά και νέους με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και η
διαχείριση συμπεριφοράς.
Η εξειδίκευση που προσφέρει το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται ή επιθυμούν να εργασθούν στη τυπική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ειδική αγωγή και ενταξιακή εκπαίδευση, στη μη τυπική εκπαίδευση και στη δια βίου ειδική αγωγή και ενταξιακή εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπόνηση έρευνας σε προκαθορισμένο επιστημονικό πεδίο και τη συγγραφή των αποτελεσμάτων της σε  διατριβή.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με το New York College 
στο 2103225961

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Έναρξη Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ειδική Αγωγή από το NEW YORK COLLEGE.

Το NEW YORK COLLEGE ανακοινώνει
την έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος  ΜPhil in Special Education with Emphasis on Mental and Behavioural Disorders.
(University of Bolton, UK)
που ξεκινά το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε 210 32 25 961

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Psychodrama Workshop ! A big success!!!!!!!

A very big 'Thank you' to our lecturer Mr. John Murphy for the excellent workshop he offered us, my colleagues at NYC and especially Mrs Panagiotou who joined us at the seminar, and ALL the participants who honoured the Department of Special Education of  NYC with their presence !!! We look forward to the forthcoming one !!!


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Congratulations !!!!!

Kωσταντίνα Ρωμανού
Νάντια Μαντούρλια



Μαρία Μολέ

Γεωργία Βακροπούλου

Βάσω Ιφαντή

Κατερίνα Διάκου
Μαίρη Τσουκαλά

Ελίνα Λαγού

Ράνια Γεωργιάδου

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Why you shouldn't miss the PSYCHODRAMA WORKSHOP




Why you shouldn't miss the
PSYCHODRAMA WORKSHOP
  
The Positive Outcomes of Psychodrama
Through psychodrama, the individual finds a means to increase their responsiveness to others and learn more about how others respond to their actions. By providing the individual to participate in this group interaction, whether in a business, education or therapeutic setting, the goal of psychodrama is to help the individual reach their full potential.  
Psychodrama can be helpful for overcoming grief, developing new social skills, during rehabilitation following head trauma, aiding autistic children to build the means for social interaction and for helping people to build stronger leadership skills in the workplace. 
 Through group work, the supportive and learning element of the therapy is enhanced, so that people can build better firsthand understanding of the impact of their actions towards others.
Psychodrama can be a powerful form of therapy and an exciting and useful teaching tool. Group interaction can add a new dimension to the understanding developed in the therapy session, exceeding the potential of traditional verbal therapies. The insights can increase self-esteem and help to restore confidence and social capability for the participant.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μιλώντας με τα μάτια και φωνάζοντας με το νού στο αυτί του δασκάλου μου !


Θεοδώρα Παπαδοπούλου, PhD


Τα παιδιά ‘μιλούν’ διαλέγοντας κάθε φορά διαφορετικούς τρόπους  για να εκφράσουν τους φόβους, τις επιθυμίες και τέλος της προσδοκίες τους από εμάς.
Με γενναιότητα ψυχής μας εισάγουν στο κόσμο τους και περιμένουν από εμάς αρχικά να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τις ανάγκες τους και στη συνέχεια να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τα όνειρα τους.
Ο ρόλος μας, από όποια σκοπιά και εάν τον δούμε, είναι καθοριστικός. Η αποδοχή της ευθύνης όμως δεν είναι αρκετή για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η σχέση πομπού-δέκτη αντιπροσωπεύει τη σχέση δασκάλου-μαθητή. Και οι δύο πρέπει να είναι ευαίσθητοι στη πρόσληψη  ερεθισμάτων.
Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ο δάσκαλος έχει μια πληθώρα εναλλακτικών τρόπων για να αξιολογήσει την επίδοση των μαθητών του. Γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, εργασίες και παρουσιάσεις συνθέτουν μια αντικειμενική και πολύπλευρη προσέγγιση αναγνώρισης των ακαδημαϊκών προσόντων που έχουν κατακτήσει οι μαθητές του.
Πόσο καθοριστικός παράγοντας όμως για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη ζωή είναι η κατάκτηση υψηλών βαθμών στις σχολικές αξιολογήσεις;
Μήπως εστιάζοντας στο τρόπο κατάκτησης αριστείων που αφορούν ακαδημαϊκά επιτεύγματα, παραμελούμε ίσως τα μόνο προσόντα που καθορίζουν την επιτυχημένη πορεία μας στο ταξίδι της ζωής, μιας και ποτέ δεν ταξιδεύουμε μόνοι μας;
Αναφέρομαι στην ανάπτυξη κοινωνικών προσόντων/δεξιοτήτων και την συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου που καθορίζει στάσεις, πυροδοτεί αντιδράσεις και θέτει τα θεμέλιας μιας ομαλής συνύπαρξης με τους συνανθρώπους μας.
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με την εμπλοκή των συναισθημάτων στην μαθησιακή διαδικασία. Το συναίσθημα αποτελεί το μέσο για την κατάκτηση γνώσεων, ενδυναμώνει την κριτική ικανότητα και συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.
Μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες που εντάσσονται σε ένα ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τόσο τα δικά τους συναισθήματα όσο και των ομολόγων τους, να εκφράζουν τις επιθυμίες τους σεβόμενοι τις επιθυμίες των άλλων και να διεκδικούν αυτό που επιθυμούν μέσα σε μια κοινωνία δικαίου όπως οφείλει να είναι το σχολείο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η κατάκτηση της ικανότητας να ‘βλέπεις’ μέσα από τα μάτια του άλλου, να αναγνωρίζεις το δικαίωμα της διαφορετικής προσέγγισης των θεμάτων και να στοχεύεις στην επίλυση των διαφορών απαλλαγμένος από καχυποψία και φόβο απέναντι στη διαφορετικότητα.
Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι η ενσυναίσθηση, όπως και οι υπόλοιπες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες δεν είναι εγγενείς. Κατακτώνται μέσω της μάθησης και της βιωματικής εμπειρίας που λαμβάνει χώρα τόσο στο σπίτι όσο και το σχολείο.
Ένας αποτελεσματικός δάσκαλος πρέπει να εμπλουτίζει το μάθημα του με δραστηριότητες που προωθούν  τη συνεργασία, αναδεικνύουν τον πολύτιμο ρόλο όλων των μαθητών στη τάξη και προσφέρουν ευκαιρίες επιβράβευσης  που αφορούν όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και την προσπάθεια, την αφοσίωση στο στόχο και  τη συνεργατικότητα. Με αυτόν τον τρόπο διδάσκουμε στους μαθητές μας ότι ο ηγετικός ρόλος  συμπεριλαμβάνει την ικανότητα ανάθεσης αρμοδιοτήτων και αξιολόγησης διαφορετικών προσεγγίσεων. Τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται όχι μόνο τον κόπο αλλά και τη χαρά της επίτευξης που δεν αποτελεί προσόν ενός μεμονωμένου ατόμου στην ομάδα.
Αναρωτιόμαστε για την ύπαρξη βίας στα σχολεία. Πόσο χρόνο όμως  έχουμε επενδύσει στην ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων έτσι ώστε να προσδοκούμε από τα μέλη μιας κοινωνίας όπως είναι το σχολείο να αναγνωρίσουν, να σεβαστούν και να αλληλεπιδράσουν με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους με τους ομολόγους τους;
Πόσο μακριά από την πραγματικότητα είμαστε όταν απαιτούμε από τους μαθητές μας να συμπεριφερθούν ‘σωστά’ όταν το ρητό που επικρατεί στην κοινωνία μας είναι ‘ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’;
Μέσα από την 20ετή πείρα μου στις τάξεις και χωρίς τη χρήση τίτλων και ειδικοτήτων, θα ήθελα να προτείνω στους αξιόλογους συναδέλφους μου να εντάξουν στο ημερήσιο διδακτικό τους πρόγραμμα, δραστηριότητες που στοχεύουν στην συναισθηματική ενδυνάμωση που οδηγεί στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του ατόμου.
Η ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης είναι ο μόνος καταλύτης ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η ενδοσχολική βία δεν είναι τίποτε άλλο από το φυσικό αποτέλεσμα μιας κοινωνίας που επιβραβεύει μόνο το αποτέλεσμα, επευφημεί το αψεγάδιαστο και επενδύει χρόνο και κόπο στη θεωρία, αποδεικνύοντας ότι  η υλοποίηση είναι ένα επίπονο και ακατόρθωτο επίτευγμα.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Invitation to a Psychodrama Workshop


Introduction to Psychodrama
Workshop

25 & 26th June 2011
10- hour workshop/seminar

        Saturday & Sunday
               9.00-14.00
   at Skoufou 3, Sintagma 


John Murphy will present a workshop in which he will introduce to you and explore with you the use of   psychodrama in psychotherapy.
 

Aims of the workshop

The aims of the first part of this workshop are to teach you through direct experience how a Psychodrama session is structured and unfolds.

We will enter in to a warm up exercise

Followed by an action phase

And finish with a sharing session


Following the break we will return to look at Psychodrama theory. This will involve looking at:

Origins of Psychodrama, Existential philosophy, Role theory, Role analysis, Concretisation, Empathy, empowerment, Choice, Catharsis and types of application.

By use of experiential methods, and backed by our understanding of the self based on role theory, and group dynamics, psychodrama can facilitate positive change in ourselves and in the groups we work and live in.

John Murphy works part time in a London teaching hospital as a Psychiatric Liaison Nurse specialising in the assessment of deliberate self harm.
John also works part time as a Specialist Mental Health Nurse Adviser for the Parliamentary Health Service Ombudsman and as a Reviewer for the Health Inspectorate of Wales. He is currently undertaking an MA in Group Organisation and Consultation at the Tavistock.


Workshop Fees :
80 euros for NYC Students 
(graduates of Sp Education Courses as well)
            110 euros for NYC Special Education Friends
            140 euros for Professionals and students 
                                             at related fields

The seminar will be conducted in English but you may request for a translator to assist you at the theoretical part of the seminar.

Registration Deadline: Friday 10th June 2011.

Since there will be a restricted number of participants, the date of the deadline may change once the groups are completed.

For further information please conduct : 2103242954 or send e-mail to:           dpapadopoulou@nyc.gr
              theodora.papadopoulou@gmail.com

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ !

                                                   Ενημερωθείτε για τη διεξαγωγή
Βιωματικού Σεμιναρίου 
στο Ψυχόδραμα
από τον Τομέα της Ειδικής Αγωγής του
New York College.
dpapadopoulou@nyc.gr

WHAT IS PSYCHODRAMA ? Article

Psychodrama can help clarify issues, increase physical and emotional health, foster learning and help people develop new life skills. By use of experiential methods, and backed by our understanding of the self based on role theory, and group dynamics, psychodrama can facilitate positive change in ourselves and in the groups we work and live in.

What is psychodrama

An Introduction to Psychodrama

by Marcia Karp

A little girl asked her Mum, “What's life?”. Mum replied, “Life is what happens to you while you're waiting to grow up.”
Psychodrama has been defined as a way of practicing living without being punished for making mistakes; that is to say, practicing growing up while you are doing it. The action that takes place in a group is a way of looking at one's life as it moves. It is a way of looking at what happened and what didn't happen in a given situation. All scenes take place in the present, even though a person may want to enact something from the past or something in the future. The group enacts a portion of life as if on a video seen through the eyes of the protagonist or subject of the session. The personal representation of truth by the protagonist can be eye-opening for someone else watching; who may see them reflected in the struggle to express what is real. J.L. Moreno, who founded psychodrama in Vienna in the early 1900, described it as 'a scientific exploration of truth through dramatic method. Moreno (1953) had observed that thus far there was science without religion and religion without science. He felt the way forward was a combination: “A truly therapeutic procedure cannot have less an objective than the whole of mankind.”

Psychodrama has been defined as a way of practicing living without being punished for making mistakes

Psychodrama was designed as a method of group psychotherapy. Moreno had great trust in the group. When he asked, “Who shall survive?” I think he felt the survivors will be those who both use and cherish their own creativity and spontaneity and that these people will survive in a group. He used to say, “If God ever comes back, He'll come back as a group”. A group can experience many things:
We are not alone.
We can feel normalized.
We go back to the constellation into which we were born - the family group.
The group can share the weight of emotional truth.
The very form of this sharing, each person differently, may be liberating.
To be emotionally or physically held by a group member who is not previously enmeshed in the story can be therapeutic.
The tools set out for the method of psychodrama arc as follows:
• a director
• the group
• a protagonist
• auxiliary egos
• a stage

The director
In most therapies this is the therapist, facilitator or group leader. The director is a trained person who helps guide the action. The director is a co-producer of the drama taking clues from the perceptions of the person seeking help. The following are some of the director's tasks:
(a) To build sufficient cohesion and a constructive working group climate.
(b) To stimulate individual group members sufficiently and warm them up to action.
(c) To consider group dynamics and measure grout, interaction at the beginning of a session.
(d) To guide the appropriate selection of a protagonist and take care of others in the group who were considered but not chosen to be a subject of the session.
(e) To make a treatment contract for the session which is an action-preparation negotiated with the protagonist.
(f) To establish a therapeutic alliance.
(g) To prepare the action-space or stage on which the therapeutic drama takes place
(h) To intervene to give the protagonist sufficient freedom to select the focus of exploration.
(i) To identify non-verbal messages of the protagonist as well as the verbal.
(j) To anchor each scene setting in the appropriate time and place.
(k) To help put auxiliary egos into role.
(I) To identify central issues in the enactment and to help the protagonist show the group what happened rather than talk about it.
(m) To use psychodramatic techniques such as role-reversal, to move the action from the periphery of the problem to the core of the issue.
(n) The core of the issue may involve a catharsis of emotion, insight catharsis, catharsis of laughter or catharsis of integration which the director maximizes appropriately.
(o) To create sufficient safety for the protagonist and the group.
(p) To ensure confidentiality in the group and physical safety.
(q) To ensure that the psychodrama is a group process and not one-to-one therapy in a group,
(r) To create sufficient closure where the protagonist and group integrate the material presented in the session.
(s) To help the protagonist to re-enter the group after the session.
(t) To facilitate role feedback from group members who played auxiliary roles in the session.
(u) To allow catharsis and integration of group members who identify with the protagonist and can share from their own experience.
(v) To protect the protagonist from distorted responses or analysis of the group and to attend to each member sharing similar experiences or moments when they were most involved in the session.
(w) To share from his/her life history, if appropriate.

The group
The average size of a psychodrama group is between ten and fifteen people. I have seen groups of as few as three, and as many as four hundred. The emotional material in large groups seems to transcend the numbers and often people feel the group shrinks in size and are astounded that in a group of twenty-five they are able spontaneously to be themselves.
There are many societal roles represented in any given group. If, for example, the protagonist is an alcoholic, there may be a mother, sibling, partner or therapist in the group who, in the sharing, can present their own view of what happened to them. This feedback from other roles, in relation to the problem enacted, can be invaluable insight for the protagonist. The socially investigative dimension of the problem is better researched in the session when many roles are represented. One of the aspects of a psychodrama group which sets it apart from other groups is the multiplicity of roles that are represented by each person in the group. We each play a staggering variety of roles in one day: parent, son or daughter, professional, friend, lover, citizen, boss, student, not to mention all the somatic roles such as sleeping, eating, and crying. Separate from the many roles we play in our own lives, we may be asked to play a role for someone else in the group - a dying mother, for example. If the person selected to play the dying mother has previously been seen as the group scapegoat, the role-structure can change drastically in a psychodrama group, allowing a positive alliance to form between protagonist and person playing the dying mother; an alliance which previously didn't exist. This constant change of role structure in a group disallows the role rigidity that may occur in other groups. The role repertoire is expanded by each group member playing a different kind of role from that which s/he may be seen to play in the group. A member of the group with low self esteem may be stretched to play a courageous role, surprising both themselves and the group by the release of creativity hidden, problematic, learned behavior. This glimpse of courage motivates the player to produce more and encourages group members to relate to them in a different way.

The protagonist
I used to work in a public theatre in New York at 78th and Broadway called the Moreno Institute. Seven nights a week there was a public audience, a circular wooden stage and a director. A person seated in the front, middle or back of the theatre, a professor, housewife or carpenter, could be a subject of the psychodrama session which they had chosen to attend.
Human beings have problems. Normosis, a word coined by Moreno, meaning the struggle to be normal, confounds the best of us. Though psychodrama was designed to help psychotics, it has evolved into a therapy of relationships for anyone. The protagonist, meaning the first in action, is a representative voice of the group through which other group members can do their own work. The protagonist simply states an aspect of life s/he wants to work on; my fear of death, my relationship with my daughter, my authority problem at work. The director, with the protagonist, sets out to create scenes that give examples of the problem in the present, looking at possible behavior patterns. Seeing the problem in the present, seeing the problem as it exists in the past and trying to resolve the problem by establishing the core or roots of the issue, is the aim so that future behavior contains a more adequate approach. The “spontaneity” that is sought is defined as a fresh response to an old situation or an adequate response to a new situation. The idea of throwing away the script was crucial to the conceptualization of psychodrama as an action method. The protagonist has a chance to review the life script that s/he is using, which may have been handed down for good reason but fails to be adequate for present life requirements. A person who was handed a script not to cry may no longer feel that serves them in present-day functioning. One who has never grieved for the loss of a parent because they bought the 'brave' script may feel the relief of letting go of tears with a new definition of brave - one who has the courage to face what really exists within. That courage to be may not have been within the role repertoire of one's parents, but within this new family group bravery may find a new climate to encourage self-expression, which may have lain dormant for years.

The auxiliary ego
In the very first group I joined there was a psychiatric nurse for whom I formed an immediate dislike. -While she was protagonist she was asked to choose someone in the group who could understand her inner thoughts and could help her express what she wasn't able to say. She chose me to be her double. I was astonished at her choice but found, once I stood next to her and we worked as a team trying to explore her inner truth that I could understand her very well and I stopped disliking her. She also taught me how much of me was in her and introduced me to the reality that the people we dislike usually have behavior that strikes close to home; therefore we are warding off the very thing we can't deal with in ourselves.

One, who has never grieved for the loss of a parent because they bought the ‘brave' script, may feel the relief of Setting goes of tears with a new definition of brave.

The auxiliary ego is anyone in the group who plays a role representing a significant other in the life of the protagonist. This may be-a role external to the protagonist, such as a family member or colleague at work. It may be an internal role such as one's fearful self, child self or one's inner voice, as in the role of what is called the double. The double helps express that which isn't being expressed, with or without words. Because Moreno felt that the royal route to the psyche is not the word but non-verbal expression, the auxiliary ego can express, by-gesture, posture or distance, those unspoken secrets in relation to the protagonist. I once was a double for a man who was having a quite normal dinner conversation with his wife of twenty years, He was telling her he didn't like to eat liver and clenched his fist as he spoke. As his double, I also clenched my fist and went a step further. I slammed my fist down on the table and said, “I've had enough of not being understood, I want a divorce.” He looked at me, shocked, and said to her, “So do I!” It was the non-verbal clue that spoke the truth, not his words. His body conveyed the truth while his words masked it. He then chose to express his actual feelings.
The auxiliary ego who plays a dying parent may reach out with arms to say goodbye to the protagonist caught in a web of unexpressed emotion. Those very arms may represent years of love that was unexpressed. If the protagonist reverses roles and is able to speak or show what has not been said all those years, the role-reversal can release spontaneity that was dammed or blocked in his own role as son. Often people are more spontaneous in the role of someone else than in their own role. Role-reversal is the engine that drives the psychodrama. The role of significant other in the group is modeled by the protagonist and a group member then moves in to play that role. Through crucial role reversals the protagonist experiences a shift in role boundary by playing another person. The person being the auxiliary ego holds the role that has been set and creates within it, as they imagine the person in that role would play it. The role is played through the perception of the protagonist.


Stage
Psychodrama is based on life itself. The space a person lives in is reproduced on the stage. If a conversation takes place in the kitchen, we set out the table and chairs and give imaginative space to a window, sink, door, fridge, etc.
Constructing the reality of an individual's space helps the person to really be there and warms them up to produce the feelings that do or do not exist in that space., When someone remembers a conversation that took place at the table, in childhood, it is important to have the people in the scene played by members of the group. We can often learn more by looking in this way at a person's living space than we can in months of interview. I once was invited into a created space of a young man's apartment. He walked in by lifting his feet unusually high as if carefully tiptoeing. I asked why. He said, 'I throw my old milk cartons on the floor, they are everywhere1. That spoke of isolation, not many visitors, a lack of care for the smell and looks. An important clue to his alienation was his living space. Our task then was to look at why he had no friends and why he became a recluse. His words up until then belied his reality, but showing the “stage” upon which he lived gave us a trust reality.

The phases of psychodrama
Every psychodrama has three phases:
Warm-up
Enactment
Sharing
Psychodrama brings out the internal drama so that the drama within becomes the drama outside oneself.
For directors in training, an added part of the session is called processing. This is where clear rationale, theoretical assumptions and contract are discussed as part of the directing. The technical aspects are reviewed by the director, trainer and group members. How the director got from scene to scene, how aspects could be maximized, what worked and why, and what could have been done differently, are generally discussed. Feedback for the trainee, director and self and peer assessment are invaluable.
Power and cautions
There are many cautions regarding the use of psychodrama and many of the individual techniques. First and foremost, it is important to have a purpose for using a specific technique, for using a technique without purpose and forethought, can be dangerous for the protagonist.
Some techniques may be too powerful for a particular individual, some may be too esoteric and some too frightening.
It is important to be aware of the ease with which an individual may be opened up using these techniques, as well as the difficulty and necessity in achieving closure and the psycho dramatist must be careful not to provide
a fantasy happy ending for a session when the reality base is not present.
There are scenes that require extreme sensitivity in their enactment. We are faced daily with issues like abortion, rape, incest and sexual molestation. In order to accomplish what is necessary for the protagonist and still keep him/her intact, we must use care and discretion (Goldman and Morrison, 1984).

Effectiveness
A large body of literature has been published on therapeutic factors in group psychotherapy (Bloch and Crouch, 1985). In 1955; Corsini and Rosenburg reviewed over 300 articles on group psychotherapy and made three broad categories to discuss the results emotional, cognitive and actional.
Yalom (1975) found that interpersonal learning together with catharsis, cohesiveness and insight were the factors most valued by subjects.
Peter Felix Kellermann (1992) found in two studies that insight, catharsis and interpersonal relations are therapeutic factors central to psychodramatic group psychotherapy.
Grete Leutz, a German psychodramatist, suggests that making a conflict tangible, concrete and visible also makes it dispensable and thus the person can change (Leutz, 1985). This making a process that is unconscious conscious helps the person gain control of their own behavior.
Kellermann (1992) offers the following model illustrating the aspects of psychodrama which facilitate therapeutic progress.


The outcome of psychodrama
Some professionals who have never experienced psychodrama for any substantial length of time, arc afraid of it as a therapeutic method. Many tend to overdramatise its process and emphasize its presumed dangers. Others exaggerate its virtues in a naive, superficial manner which violates the most elementary precepts of social psychology. Both groups are unaware of the relatively recent attempts that have been made to investigate, scientifically, psychodrama's therapeutic potential.
Such controlled studies have shown that, employed by trained professionals with awareness of its limits, psychodrama can make a contribution either on its own or as an adjunct to many branches of psychotherapy, whether these be behaviorist, psychoanalytic or existential-humanistic (Kellermann. 1992).

Who can use it?
Psychodrama may be helpful to a wide variety of people, cutting across categories, individual and social problem areas and a spectrum of behavior disorders.
“Psychodrama can help the normal client solve actual conflicts, the neurotic client to uncover infantile conflicts, the psychotic to regain reality by means of concrete action and the narcissistic or borderline person in the process of separation and individuation” (Leutz, 1985). Leutz, Karp and others have used psychodrama successfully with some people who had psychosomatic disorders.
Psychodrama can be helpful only to those who are able and motivated. The ability to participate in the imaginative process of role-playing without losing touch with outer reality seems to be a minimal requirement for participation. Furthermore, participants must be able to:
-experience surges of feelings without loss of impulse control
-have some capacity to establish relationships
-have minimal tolerance for anxiety and frustration (ego strength)
-some psychological mindedness
-a capacity for adaptive regression
(Kellermann; 1992)